Co-ed fashion show یک اصطلاح تخصصی مد
احتمالا اگر هفتههای مد را دنبال کنید با اصطلاح COED Fashion show روبهرو میشوید. واژه Coed به معنی مختلط است و ریشهی کاربردی آن به مدارسی برمیگردد که دانش آموزان دختر و پسر همزمان در یک کلاس مشغول به تحصیل هستند.
در سال 2015 برندهایی نظیر Saint Laurent ، Burberry، Givenchy و Gucci، در فشنشوهای مردانهی خودشان از مدل زنانه بیش از پیش استفاده کردند. همین امر این سوال را برای مخاطبان به وجود آورد که حضور همزمان مدل مرد و زن بر روی کت واک، نرمال است یا شکل جدیدی از نمایش میباشد؟ علت برگزاری اینگونه فشنشوها چه چیزی میتواند باشد؟
اغلب این اصطلاح COED Fashion show در طول هفتههای مد مردان، به کار میرود؛ در واقع به فشنشوهایی که مدلهای مردانه و زنانه را همزمان و در کنار هم بر روی کت واک میآورند گفته میشود. کویید فشن در وهلهی اول به براری جنسیت اشاره میکند. در همین راستا بسیاری از محصولات در این قسمت قابلیت استفاده برای هر دو جنس زن و مرد را دارد. در اصل جنبش COED به عنوان یک عامل کاتالیزور، برای اتحاد بین جنسیت زن و مرد اقدام میکند.
اما چه چیزی باعث شد، خانههای مد که کالکشن مردانه و زنانهی خود را در فشنشوهای مجزا به نمایش میگذاشتند به این گونه اجراهای همزمان، تمایل نشان دهند؟ با ما در این مطلب همراه باشید تا به این سوال پاسخ دهیم…
سردبیران زن یکی از دلایل اصلی برای کوید فشن شو
ادیتوریالها، سردبیران و ژورنالیستها برای برندها، حکم پل ارتباطی را دارند. آنها بستری را فراهم میکنند که مشتری و مصرفکننده بتوانند با برند تعامل داشته باشند. اما در فشنشوهای مردانه تعداد مطبوعاتی که برای دیدن این نمایشها میآمدند به نسبت فشنشوهای زنانه بسیار کمتر بود. برای حل این مسئله برخی از برندها ترجیح دادن که مدلهای زنانه نیز همزمان به رانوی بیایند زیرا که لباسهای زنانه خلاقیت و تنوع بیشتری دارند. در نتیجه، این نمایشهای مختلط طرفدارهای بیشتری داشت و در نهایت هیجان فشنشو بالاتر می رفت. این کار باعث میشد که سوشال مدیا و مطبوعات، این فشنشوها را بهتر پوشش بدهند.
از آنجایی که لاین پوشاک زنانه بخش برجسته و غالب یک برند است این یک راه و انتخاب هوشمندانه است که به واسطهی این پوشاک، سردبیران را به فشنشوها دعوت کنند. این امر باعث میشد که توجه مصرف کنندگان لوکس، به ویژه خریداران VIP را بیشتر به خود جذب کند.
الكساندر فیوری (Alexander Fury)، سردبیر بخش مد روزنامه ایندیپندنت (The Independent) در بخشی از گفتمانش با BOF در همین باب گفت: “در واقع، من فکر میکنم بسیاری از طراحان مد، مدیران اجرائی و استایلیتها به این نکته پی بردند که لباسهای مردانه کمی کسل کننده است. بنابراین آنها لباس زنانه را به آن اضافه میکنند تا هیجان آن را مخلوط و محفوظ کنند.”
صرفه اقتصادی COED Fashion show
شاید یکی از مهمترین دلایلی که COED Fashion show، اخیرا انتخاب اول برخی از برندها شده است، صرفهی اقتصادی آن باشد. برخی از خانههای مد شکاف زمانی بین دو کالکشن فصلهای SS تا FW است را با کالکشنهای Resort, Cruise, Pre- Spring, Pre-Fall پر میکنند. این برندها گاها اجراهایی با شکوه و پر هزینه در لوکیشنهایی دارند که مقصد مسافرین برای تعطیلات است. عموما مخاطبین این اجراها افراد سطح بالای جامعه میباشند. به طبع به نسبت دیگر فشن شوها، مهمانان این نمایشها افراد خاص با تعداد کمتر هستند. فروش محصولات این مجموعهها تقریبا همزمان با هفتهی مد مردانه است.
با وجود عطش خرید مشتریان دنیا فشن و سبک see_now_buy_now، COED Fashion show بهترین پاسخ به نیاز این دست از مشتریان است. البته این نکته را در نظر بگیرید که خانههای مد با اجرای همزمان(COED)، بدون صرف هزینههای اضافی، این بخش از مخاطبین محصولاتشان را به راحتی حفظ کردهاند و سود عاید از مجموعههای کروز نادیده گرفته نشده است.
COED Fashion show ایدهای در راستای مد پایدار
اگرچه هفته مد پاریس یک رویداد است اما به طور معمول در سال 6 مرتبه اتفاق میافتد. اوت کوتور، ready-to-wear مردان و زنان که هر سه اینها دوبار در سال متناسب با فصل، به شکل مجزا برگزار میشود و منطقیست که برای هر کدامشان هزینههای گزافی صرف میشود. برخی از این برندها اخیرا از COED Fashion show، به منظور کاهش این تعداد از نمایشها در راستای مد پایدار بهره میبرند. در واقع آنها در فشنشوی خودشان در هفته مد مردانه، همزمان از کالکشن ready-to-wear زنانه نیز رونمایی میکنند.
این تصمیم بیشتر از اینکه یک انتخاب خلاقانه باشد، یک الگو مطابق با مد پایدار است که ما به آن اعتقاد داریم و برای ما موثر و کارآمد است
Simon Porte Jacquemus در رابطه با فشن شوی بهار2021 خودش گفت: “یک سال پیش تصمیم گرفتیم با نمایش همزمان لباسهای زنانه و مردانه به شکل همزمان، سرعت سیکل نمایشهای مد را کاهش دهیم. این به ما اجازه میدهد که علاوه بر کاهش تعداد نمایشها، بتوانیم از متریال و پارچهها در هر دو کالکشن استفاده کنیم.” همچنین ژکوموس در بیانیه مجموعه L’amour گفت: “این تصمیم بیشتر از اینکه یک انتخاب خلاقانه باشد، یک الگو مطابق با مد پایدار است که ما به آن اعتقاد داریم و برای ما موثر و کارآمد است.”
مزایا COED Fashion show در دپارتمان طراحی برند
همانطور که گفتیم کویید فشنشو برای برندی مثل ژکوموس مطابق با الگوی مد پایدار است و باعث میشود این سرعت شتابزدگی صنعت فشن، کنترل شدهتر باشد. اما علاوه بر این نکات، این کاهش سرعت برای ژکوموس و تیمش میتواند فرصتی را ایجاد کند که زمان بیشتری برای خلق ایدهی نابشان محیا شود. در واقع COED Fashion show به نوعی باعث میشود فشار و استرس از روی طراحان برداشته شود و تایمی برای استراحت به آنها بدهد. همچنین دیگر لازم نیست برای کاراکترهای زن و مرد به شکل جداگانه هویتسازی کنند.
با همفکری گروه طراحی دو لاین مردانه و زنانه، سرعت پروسهی ایده پردازی و طراحی افزایش پیدا میکند و یک کالکشن منسجم با یک هویت را به نمایش میگذارند. همچنین از دیگر مزیتهای این سبک از فشن شو این است که اگر تعداد لوکهای مردانه کم باشد میتوان با تعداد لوکهای زنانه آن را پوشش داد.
یگر لازم نیست برای کاراکترهای زن و مرد به شکل جداگانه هویتسازی کنند.
از بین بردن مرزهای جنسیتی با COED Fashion show
ظرفیت انتقال پیامهای اعتراضی_اجتماعی، در فشنشوهایی که هم زمان مدلهای مرد و زن بر روی رانوی میآیند، فراتر از نشان دادن یک مدل لباس به بیننده است. در سالهای اخیر اکثر برندها در تلاش هستند به جایگاهی برسند که برابری جنسیتی در ایدئولوژی برند را با تبلیغات، کمپینها و بیانیههای مختلف به مخاطبانشان تزریق کنند. بنابراین این بهترین فرصت است که جدا از مزایا تجاری، خانههای مد برای ارتقا و تقویت هویت برندشان (Brand identity) از این موقعیت بهره ببرند.
در این مجموعهها تلاش میشود که مرزهای جنسیتی کم رنگ و گاها حذف شود. برای مثال در لباسهای زنانه از استایل masculine و در لباسهای مردانه نشانههایی که قبلا مختص زنان میدانستند (رنگهای پاستلی به ویژه رنگ صورتی) و کفشهای پاشنهبلند زیاد استفاده شود. در روزگاری که مصرف کنندهی مدرن با آگاهی بیشتر قصد خرید میکند و دوست دارد در یک جنبش عظیم شرکت کند؛ COED Fashion show میتواند یک پیام آندروژنی (androgynous) منسجم و قویتری برای این دسته از مشتریها باشد.
باسهای زنانه از استایل masculine و در لباسهای مردانه نشانههایی که قبلا مختص زنان میدانستند (مانند رنگ صورتی) و همچنین کفشهای پاشنه بلند زیاد استفاده شود
COED Fashion show و برندهای پیشتاز
Gucci:
شاید الساندرو میشل (Alessandro Michele)، مدیر خلاق گوچی از سردمداران این شیوه باشد. او معتقد است که این سبک اجرایی قطعا چالشهای بزرگی پیش رو دارد و آسان نیست. اما الساندرو معتقد است اینگونه فشنشوها به او فرصت این را میدهد که به روش متفاوتی به داستان پردازیهای خودش در خلق کالکشنهای جدیدش ادامه دهد.
Versace:
زمانی که حرف از این برند به میان بیاید بی شک احساس فردیت و اعتماد به نفس دوناتلا (Donatella Versace) در پس این نام، قرار میگیرد. او هیچگاه از تغییرات دنیای مد عقب نمیافتد و ترسی از چالشهای این صنعت ندارد. به عنوان یک برند لاکژری ایتالیایی، ورساچه اعلام کرد کالکشن f/w 2020- 2021 خود را برای اولینبار به صورت COED Fashion show بر روی ران وی میبرد. دوناتلا در بیانیهی کالکشنش به جشن برابری و تساوی جنسیت نیز اشاره کرد.
jacquemus :
سیمون ژکوموس لاین لباس مردانه خود را در سال 2018 راه اندازی کرد و مجموعههایش را جداگانه نشان میداد. او با نمایش دهمین سالگرد برند خود که در ماه ژوئن در یک مزرعه اسطوخودوس در پروانس فرانسه برگزار شد، تصمیم گرفت مفهوم COED را امتحان کند. او اعلام کرد قصد دارد فقط دو کالکشن در سال را در تقویم هفته مد مردانه پاریس در ژانویه و ژوئن برگزار کند که شامل لباسهای مردانه و زنانه به شکل همزمان است.
Bottega Veneta، JW Anderson، Haider Ackermann از جمله برندهای دیگری هستند که در سالهای اخیر تصمیم به نمایش هم زمان لباسهای مردانه و زنانه گرفته اند.
COED؛ COVID-19
در اپیدمی ویروس کرونا قطع به یقین خیلی از صنعتها دچار آسیبهای اقتصادی شدند که صنعت مد و فشن نیز از این قاعده مستثنی نبود. اما همین بحران اقتصادی منجر شد که برخی از برندها تدابیری همراه با خلاقیت در نظر بگیرند که از سایه این شرایط بتوانند عبور کنند. ویروس کووید_19 در ماههای اخیر باعث شده است که سیستم فشن از شیوه اجرایی COED بیش از پیش، پشتیبانی کند و در واقع به عنوان یک شیوهی خلاق برای مقابله با هزینههای اضافی در نظر گرفته شود. هرچند که همچنان این شیوه مخالفانی دارد و آنها معتقد هستند باید به تقویم سنتی اجرایی نمایشهای مد پایبند باشند.
نظر شما دربارهی اینگونه فشن شوها چیست؟ آیا معتقد هستید که طراحان باید به تقویم سنتی اجرایی نمایشهای مد پایبند باشند؟ یا از دیدن COED Fashion show بیشتر لذت میبرید؟