برندها، خانههای مد و طراحان لباس برای نشان دادن جدیدترین طراحیها و مجموعههایشان به مخاطبین خود و رسانهها، شو و نمایشی را بر پا میکنند که در صنعت مد به آن “فشن شو” میگویند.
اینکه در این فشنشوها چه افرادی شرکت میکنند، نحوهی اجرای این فشنشوها به چه صورت است و معنی پرکاربردترین اصطلاحاتی که در رابطه با فشنشوها شنیدهاید چیست؛ همگی سوالاتی هستند که ما در این مقاله از مجلهی کمد سارک به آنها پاسخ میدهیم.
تا انتهای این مطلب همراه مجلهی کمد باشید.
فشن شو چیست؟
فشن شو (Fashion Show) یا نمایش مد رویدادی است که از سمت یک برند و طراح لباس برگزار میشود. این رویداد با هدف معرفی و عرضهی آخرین و جدیدترین طراحیها و کالکشنهای یک برند است. به طور کلی افراد حاضر در فشنشو شامل روزنامهنگاران مد، عکاسان، مهمانان ویژهی دعوتشده از طرف طراح (مانند بازیگرها، خوانندهها، مدلها، ورزشکاران و اینفلوئنسرها)، استایلیستها، مشتریان خیلی خاص و ثابت برندها یا به اصطلاح VIC، خریداران (buyer بوتیکها و فروشگاههای بزرگ در سراسر دنیا) و تیم روابط عمومی برند، هستند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید اولین بار مفهوم فشنشو حدودا در سال 1910 رواج یافت. شروعکنندهی آن هم طراحان سرشناس و تأثیرگذار دنیای مد و فشن یعنی افرادی مانند چارلز فردریک ورث و پل پوآره بودند.
هفته های مد و فشن شو
هفتههای مد از پرطرفدارترین و پربازدیدترین فشنشوها هستند. در هفتههای مد از طراحان لباس تا خانههای مد و برندهای متنوع، برای به نمایش گذاشتن کالکشنهای جدیدشان در فصلهای مختلف شرکت میکنند. معروفترین و پر سر و صداترین هفتههای مد مربوط به هفتهی مد لندن، پاریس، میلان و نیویورک است. معمولا این هفتههای مد و فشنشوهایی که توسط برندهای مختلف برگزار میشود، برای بهار و تابستان (در ماههای سپتامبر و اکتبر) و پاییز و زمستان (در فوریه و مارچ) کالکشنهای خود را به نمایش میگذارند. هفتههای مد از این جهت که در تعیین ترندهای مد فصل، تأثیرگذار و تعیینکننده هستند، بسیار مورد توجه مخاطبان فشنشوها از مخاطب عام تا روزنامه نگار مد، عکاسان و سایر طراحان و برندهای کوچکتر قرار میگیرند.
اگر تمایل دارید تا اطلاعات بیشتری دربارهی هفتههای مد به دست آورید، حتما به مقالهی دیگر مجلهی کمد با عنوان “همه چیز دربارهی هفتهی مد” سر بزنید.
انواع فشن شو
فشنشوهای جهان بسته به اهداف مختلفی که برای آنها وجود دارد، انواع متفاوتی دارند. در ادامه 6 نوع از فشنشو را به شما معرفی خواهیم کرد.
1. فشن شوی رسمی(A formal runway fashion show)
2. فشن شوی غیررسمی(An informal fashion show)
3. فشن شوی طراحان(Designer fashion show)
4. فشن شوی خیریه(Charity fashion show)
5. فشن شو با حمایت مالی(Sponsored fashion show)
6. فشن شوی تولید(A production fashion show)
فشن شوی رسمی
این نوع از فشنشو یک شکل معمول و شناختهشدهای از شو است که طراحان برای نشان دادن لباسها و اکسسوریها با کمک کتواک مدلها و طراحی صحنه و موسیقی مناسب، استایلینگ و … آن را اجرا میکنند.
فشن شوی غیررسمی
یکی دیگر از انواع فشنشو، فشن شوهای غیر رسمی هستند. در این مدل دیگر خبری از طراحی صحنهی خاص و نورپردازی و … که در فشن شوهای رسمی رایج است، نیست. ممکن است محل برگزاری آن یک فروشگاه بزرگ باشد و تنها با تعدادی مهمان خاص، برگزار شود.
فشن شوی طراحان
این مدل از فشنشو، بیشتر شبیه به یک گالری هنری است و طراح با خلاقیتش و تکنیکهای دوخت متنوع، دست به خلق لباسهایی میزند که در نگاه اول ممکن است عجیب و غریب به نظر بیایند؛ ولی در پشت آن ایده و خلاقیتی از سمت طراح نهفته است. در این نوع فشنشو، بیش از هر چیز فروش و بازاریابی محصولات، خلاقیت هنری و دید بصری طراح مورد توجه رسانهها قرار میگیرد.
فشن شوی خیریه
این مدل فشنشو با هدف کمک به یک خیریه برگزار میشود و درصد مشخصشدهای از فروش محصولات به خیریه تعلق میگیرد.
فشن شو با حمایت مالی
یکی دیگر از انواع فشنشو، شوهایی هستند که با حمایت مالی از جانب کمپانیها و سازمانهای مختلف برگزار میشوند.
فشن شوی تولید
این مدل فشنشو شبیه به یک اجرای تئاتر است و عموما با هزینههای بسیار بالا آماده میشود و در پشت صحنهی آن یک فرایند تولید کامل وجود دارد. در این نمایش مد، طراحی صحنههای خاص، اجراهای متنوع و نحوهی راه رفتن مدلها، نورپردازی، صدا و موسیقی همگی به یک شوی داستانی و یک پرفورمنس هنری کمک میکنند.
به شما پیشنهاد میکنیم در رابطه با این موضوع، مطلب دیگر مجلهی کمد با عنوان “آیا کت واک یک پرفورمنس هنری است؟” را بخوانید.
نحوه اجرای فشن شو به چه صورت است؟
اگر دوست دارید اطلاعاتی دربارهی نحوهی اجرای فشنشو داشته باشید، در ادامه مراحلی را که عموما برای اجرای یک فشن شو انجام میشود، به طور خلاصه برای شما آماده کردهایم.
- اولین و مهمترین گام، نوشتن یک برنامهی دقیق و اصولی است.
- گام بعدی انتخاب تم و موضوع نمایش و شو است. ابتدا باید تم مورد نظر انتخاب شود تا براساس آن بتوانند موسیقی مناسب، طراحی صحنه و … را انتخاب کنند.
- نوع فشنشو نیز باید مشخص شود؛ سپس بر اساس آن برای بودجه و سرمایهی مورد نظر برنامهریزی انجام میشود.
- محل برگزاری مناسب با شو را باید پیدا کرد.
- زمان و تاریخ شو باید مشخص شود.
- دربارهی نورپردازی و موسیقی مناسب با تم شو تصمیم گیریهای لازم انجام شود.
- حضور یک تهیهکننده یا مدیر که بر تمام مراحل اجرایی و برنامهریزیها در پشت صحنه نظارت داشته باشد، به روند بهتر و منظمتر شو کمک میکند.
- در این مرحله به سراغ انتخاب مدلها و هماهنگی با میکاپ آرتیست و هیر استایلیست میروند.
- هماهنگی لازم با عوامل اجرایی برای آماده کردن صحنهی فشنشو از محل کتواک مدلها، موسیقی و نورپردازی تا طراحی صحنه، باید انجام شود.
- هماهنگ کردن و برنامهریزی دقیق برای نحوهی کت واک مدلها و هماهنگ شدن مدلها با موسیقی و صحنهی شو، در این مرحله اهمیت دارد .
- معمولا برای هماهنگی بهتر، تمرین کردن قبل از اجرای شو اصلی، کمککننده خواهد بود تا بتوانند مشکلات احتمالی را قبل از نمایش اصلی پیدا کنند.
- چک لیستی برای اطمینان از همهی مواردی که باید در روز شو رعایت شود، تهیه میکنند.
و حالا وقت آن رسیده است که سر ساعت فشن شوی خود را آغاز کنند.
اصطلاحات فشن شو
در رابطه با هفتههای مد و فشنشوها ممکن است کلمهها و اصطلاحات مختلفی را شنیده باشید، در ادامه به چند مورد از پرکاربردترین اصطلاحات فشن شو به همراه مفاهیم آنها میپردازیم.
Look (لوک)
به معنای ظاهر کلی است که شامل لباسها، آرایشها، مدل مو و اکسسوری میشود.
CatWalk (کت واک)
به راه رفتن مدلها بر صحنهی شو کت واک میگویند.
Runway (ران وی)
به مسیر و محلی که که در آن مدلها کتواک انجام میدهند، رانوی میگویند.
Haute Couture (اوت کوتور)
در فرانسوی به معنای دوخت سطح بالا است و در واقع به لباسهایی گفته میشود که به صورت دستدوز و در تعداد کم به همراه پارچه و تزیینات گرانقیمت تولید میشوند.
Front Row (فرانت رو)
در ردیف اول فشنشوها معمولا مهمانانی مینشینند که از افراد شناختهشده و سلبریتیها هستند و بسیار مورد توجه رسانهها قرار میگیرند. به ردیف جلوی فشنشو، فرانت رو میگویند.
Defile (دفیله)
واژهای فرانسوی است و به معنای صحنه و سکوی T شکلی است که مدلهای بر روی آن کتواک میکنند.
Silhouette (سیلوئت)
به معنای طرح، سایه و شکل کلی یک لباس است.
Creative Director (کریتیو دایرکتور)
بالاترین موقعیت را در برندها و خانههای مد دارد. مدیر خلاقیت یک برند روی تیم طراحی متمرکز است و بر آنها نظارت میکند.
Capsule collection (کالکشن کپسولی)
به مجموعهای از کارهای یک طراح میگویند که به نسبت سایر کالکشنها کوچکتر و شامل لباسهای کاربردی و راحت است.
Cruise Collection (کالکشن کروز)
این کالکشن که به آن Resort Collection نیز میگویند، شامل لباسهایی برای تعطیلات و سفر است که معمولا بین فصلها یا پیش از فصلها ارائه میشود.
Ready To Wear (ردی تو ور)
لباسهایی که در تعداد بالا تولید میشوند و به راحتی میتوان در فروشگاهها آنها را خریداری کرد.
جمعبندی
در این مطلب از مجلهی کمد دربارهی یک رویداد مهم صنعت مد یعنی فشنشو صحبت کردیم. متوجه شدیم که هفتههای مد و فشنشوهایی که در این هفتهها برگزار میشوند یکی از عوامل تأثیرگذار و مهم در تعیین ترندهای هر فصل هستند. در کنار این موضوع، با انواع فشنشوها و نحوهی برگزاری آنها در کنار اصطلاحات پرکاربردی مانند سیلوئت، رانوی و… آشنا شدید.
حالا وقت آن است که شما به ما بگویید، آیا پیگیر اخبار هفتههای مد هستید؟ فشنشو کدام برند را تا الان دنبال کردهاید؟
منابع:
textilelearner.net
www.wikihow.com
londonfashionweekfestival.com
www.fashionmonitor.com