رشته طراحی لباس بیش از یک دهه است که طرفداران بسیاری را در ایران و جهان به خود جذب کرده است. یکی از علت های آن، جذابیت دنیای سحرانگیز مد است که توجه هر مخاطبی را به خود جلب میکند. از سوی دیگر شغل طراحی لباس یکی از پردرآمدترین شغل ها در دنیا به حساب می آید و این رشته از لحاظ اقتصادی جزو رشتههای درآمدزا محسوب میشود.
شغل و رشتهی طراحی لباس، فرایند خلق پوشاک از ایدهپردازی تا اجرای نهایی را شامل میشود. لباس در عصر معاصر معنایی هم سو با هویت فردی دارد و به عنوان کالایی تأثیرپذیر و تأثیرگذار بر فرهنگ، اجتماع و اقتصاد کشورهاست.
در مد پستمدرن قراردادهای زیباییشناختی و اجتماعی به چالش کشیده میشود تا تجربهی زیباییشناختی جدیدی را رقم بزند. بسیاری از این تحولهای زیباییشناختی معاصر به وسیلهی ذهن خلاق طراحان لباس در سیستم فشن رقم میخورد. همین عوامل سبب جذابیت رشتهی طراحی لباس شده و این رشته جزو رشتههای پرطرفدار در جهان محسوب میشود.
یک طراح لباس میتواند در فستفشن مشغول به فعالیت باشد؛ در طراحی لباس برندهای مختلف از لوکس تا فستفشن مشارکت کند یا به عنوان طراح لباس در تلویزیون، تئاتر و سینما فعالیت کند. این حوزه بیش از 220 عنوان شغلی را شامل میشود؛ ولی آموزش آکادمیک در ایران فقط محدود به رشتهی طراحی لباس و پارچه است.
در این مطلب به صورت تخصصی به دانشگاههای ارائهدهندهی رشتهی طراحی لباس برای مردان و شرایط پذیرش این دانشگاهها پرداختهایم.
مزایای رشته طراحی لباس
در ابتدا برای آشنایی بیشتر مخاطبان با رشتهی طراحی لباس، به 9 مزیت آن اشاره میشود و عنوان میشود که چه نوع مهارتهایی را در دانشجو پرورش میدهند:
1- توسعه خلاقیت
دورهی طراحی مد فرصتی برای توسعهی خلاقیت و ابراز وجود از طریق طراحی است. این خلاقیت برای موفقیت در صنعت مد ضروری است؛ جایی که نوآوری و اصالت بسیار ارزشمند است.
2- آموختن مهارتهای فنی
دورههای طراحی لباس به دانشجویان مهارتهای فنی مانند طراحی الگو، خیاطی و خلق لباس را ارائه میدهد. این مهارتها برای طراحی و تولید لباسهای باکیفیت بسیار مهم هستند. هنرجویان یاد میگیرند که با پارچهها و مواد اولیهی متعددی کار کنند و طرحهای سفارشی متناسب با نیاز مشتریان ایجاد کنند.
3- یادگیری دانش صنعتی حوزهی مد
دورههای طراحی لباس، دانش صنعتی مانند تاریخچهی مد، پیشبینی روند و بازاریابی را به دانشجویان ارائه میدهد. این دانش برای موفقیت در صنعت مد ضروری استY زیرا به طراحان اجازه میدهد تا بازار را درک کنند و تصمیمات آگاهانهتری بگیرند.
4- فرصتهای شبکهسازی
دانشگاهها شرایطی را فراهم میکنند تا دانشجویان بتوانند با متخصصان صنعت ارتباط برقرار کنند؛ به عنوان مثال در ایران، طراحان لباس برای فارغالتحصیلی میبایست یک دورهی کارآموزی بگذرانند و از این طریق علاوه بر کسب تجربه، ارتباطات خود را با متخصصان بیشتر کنند.
5- نمونه کارها
دورههای طراحی لباس سبب میشود تا دانشجویان نمونه کار طراحی کنند که برای تضمین شغل آنها در صنعت مد ضروری است. نمونه کارها و در نهایت ساخت پورتفولیو سبب میشود تا مهارتها و خلاقیت یک طراح مشخص شود و او را از سایر کاندیداهای مشاغل مورد نظر خود متمایز سازد.
6- فرصتهای شغلی
دورههای طراحی لباس، فرصتهای شغلی مختلفی را برای دانشجویان فراهم میکند. جالب است بدانید که بیش از 220 عنوان شغلی در حوزهی مد وجود دارد که طراحان لباس بر اساس میزان علاقهی خود میتوانند یکی از این شغلها را انتخاب کنند.
7- رشد شخصی
دورههای طراحی لباس، فرصتی برای رشد شخصی و کشف خود فراهم میکند. دانشجویان یاد میگیرند که خلاقانه فکر کنند و دست به ریسک بزنند. این رشد شخصی میتواند منجر به افزایش اعتماد به نفس و احساس بیشتر خودآگاهی شود.
8- فرصتهای کارآفرینی
دورههای طراحی لباس به دانشجویان اجازه میدهد تا کسب و کار مد شخصی خود را در این حیطه راهاندازی کنند. این روحیهی کارآفرینی برای موفقیت در صنعت مد ضروری است. در ایران نیز بسیاری از دانشجویان با هدف راهاندازی مزون شخصی، این رشته را دنبال میکنند.
9- کمک به جامعه
دورههای طراحی مد به طراحان اجازه میدهد تا با ایجاد مد پایدار و اخلاقی به جامعه کمک کنند. دانشجویان در مورد تأثیر صنعت مد بر محیط زیست و جامعه یاد میگیرند و تشویق میشوند تا طرحهایی در جهت توسعهی پایدار خلق نمایند.
دانشگاه های طراحی لباس در ایران
پیشتر که به مزایای رشتهی طراحی لباس پرداختیم، اهمیت ارائهی این رشته در دانشگاههای ایران نیز مشخص شد. در این زمینه میتوان به دانشگاههای دولتی، غیر انتفاعی، علمی کاربردی و آزاد اشاره کرد.
دانشگاه های دولتی و غیرانتفاعی با کنکور
از بین حدود 15 دانشگاه و دانشکدههای دولتی رشتهی طراحی لباس که بر اساس کنکور سراسری هنر پذیرش میکنند، فقط دانشگاه غیر انتفاعی علم و فرهنگ در تهران، در مقطع کارشناسی دانشجویان پسر را پذیرش میکند. اگر در مقطع کارشناسی ارشد قصد ادامه تحصیل دارید، دانشگاههایی مانند دانشگاه هنر در رشتهی طراحی پارچه و لباس دانشجویان پسر را نیز جذب میکنند.
مؤسسات غیرانتفاعی رشته طراحی لباس بدون کنکور
مؤسسات غیرانتفاعی در تهران و بسیاری از شهرستانها، بدون کنکور سراسری هنر اقدام به جذب و پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی پیوسته و ناپیوسته میکنند.
- مؤسسهی غيرانتفاعي آپادانا – شيراز
- مؤسسهی غيرانتفاعي هنر – شيراز
- مؤسسهی غيرانتفاعي رسالت – كرمان
- مؤسسهی غيرانتفاعي وحدت – تربت جام
- مؤسسهی غيرانتفاعي روزبه – زنجان
- مؤسسهی غيرانتفاعي فيضالاسلام – خميني شهر اصفهان
- مؤسسهی غيرانتفاعي مهر آستان – آستانه اشرفيه
- مؤسسهی غيرانتفاعي كمال الملك – نوشهر
- مؤسسهی غيرانتفاعي مارليك – نوشهر
- مؤسسهی غيرانتفاعي حكيم ناصرخسرو – ساوه
- دانشگاه غيرانتفاعي علم و هنر – يزد
- مؤسسهی غيرانتفاعي امام جواد(ع) – يزد
- مؤسسهی غيرانتفاعي فضیلت – سمنان
دانشگاه علمی کاربردی تهران رشته طراحی لباس بدون کنکور
دانشگاه علمی کاربردی یک برنامهی تخصصی در زمینهی طراحی مد، با تمرکز بر دانش نظری و مهارتهای عملی ارائه میدهد. در تهران بیش از 30 شعبهی دانشگاه علمی کاربردی وجود دارد و دانشجویان میتوانند با توجه به مسافت زمانی با منزل خود یکی از این شعبهها را برگزینند. در این دانشگاهها، انواع رشتههای مرتبط این حوزه اعم از طراحی لباس و پارچه، الگوسازی و تکنولوژی دوخت ارائه میشود. لازم به ذکر است که محدودیت جنسیت در این دانشگاهها وجود ندارد و پذیرش دانشجو بدون شرکت در کنکور سراسری هنر و صرفا بر اساس معدل دیپلم یا فوق دیپلم محاسبه میشود.
رشته طراحی لباس دانشگاه آزاد بدون کنکور
در دانشگاه آزاد نیز میتوانید به صورت بدون کنکور به تحصیل در رشتهی طراحی لباس بپردازید و محدودیت جنسیت نیز وجود ندارد. رشتهی طراحی لباس به صورت بدون کنکور در دانشگاه آزاد برای مقاطع کاردانی، کارشناسی پیوسته و ناپیوسته ارائه میشود. برای مقطع کارشناسی ارشد نیاز به قبول شدن در کنکور سراسری یا برگزیده شدن در مراحل استعداد درخشان را دارید.
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد
رشته طراحی لباس دانشگاه پیام نور بدون کنکور
دانشگاههای پیام نور نیز در مقطع کارشناسی رشتهی طراحی لباس، بدون کنکور و صرفا با سوابق تحصیلی اقدام به پذیرش دانشجو میکنند. شعبههای این دانشگاه شامل موارد ذیل است:
- دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی مرکز خوی
- دانشگاه پیام نور استان خراسان رضوی مرکز قوچان
- دانشگاه پیام نور استان فارس مرکز شیراز
- دانشگاه پیام نور استان قزوین مرکز قزوین
- دانشگاه پیام نور استان مازندران مرکز بابل
- دانشگاه پیام نور استان مازندران مرکز رامسر
- دانشگاه پیام نور استان مازندران مرکز ساری
دانشگاه های دارای رشته طراحی پارچه و لباس در مقطع کارشناسی ارشد برای پسران
دانشگاههایی که در مقطع کارشناسی ارشد برای رشتهی طراحی پارچه و لباس دانشجو میپذیرند، عبارتند از:
- دانشگاه هنر تهران
- دانشگاه غیر انتفاعی علم و فرهنگ
- دانشگاه غیر انتفاعی علم و هنر یزد
- مؤسسه غیر انتفاعی امام جواد یزد
- مؤسسه غیر انتفاعی آپادانا شیراز
- مؤسسه غیر انتفاعی کمال الملک نوشهر
- مؤسسه غیرانتفاعی معماری و هنر پارس تهران
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد
نتیجهگیری
در این مطلب سعی بر آن شد تا دانشگاههایی که رشتهی طراحی لباس را در ایران برای مردان ارائه میدهند، مورد واکاوی قرار گیرند. عموم دانشگاههای مورد بررسی در مقطع کارشناسی، بدون کنکور سراسری هنر اقدام به پذیرش دانشجو میکنند. با توجه به اینکه رشتهی طراحی لباس در دههی اخیر بسیار مورد استقبال دانشجویان قرار گرفته است، دانشگاههای مختلفی اعم از دولتی، غیرانتفاعی، علمی کاربردی و آزاد در ایران اقدام به ارائهی این رشته برای پسران کردهاند.در انتها لازم به ذکر است که مردان در عموم دانشگاههای خارج از کشور میتوانند به تحصیل در رشتههای مُد بپردازند و ممنوعیت جنسیتی در این زمینه ندارند. برای آگاهی بیشتر در این حوزه، میتوانید مطلب 10 دانشگاه برتر مد در جهان را مطالعه کنید.