ضایعات تولید پوشاک از مرحله طراحی گرفته تا تولید انبوه آن ، آنقدر زیاد است که نه تنها دوستداران محیط زیست بلکه مردم عادی را نیز نگران کرده است .
زمین هر روز در حال گرم و آلودهترشدن است، طرفداران محیط زیست، صنعت مد و فشن را یکی از عوامل دخیل در این موضوع میدانند. صنعت مد، منابع فراوانی را هنگام تولید مصرف میکند و ضایعات فراوانی را نیزبجای میگذارد.
این ضایعات و پسماندها تاثیرات فراوانی بر اکوسیستم دارند اما امروزه با فعالیتهای فراوان فعالین محیط زیست با ایجاد کمپینها و تبلیغات، برندها و تولید کنندگان را به فکر استفادهی مفید، از این پسماندها انداخته اند.
پسماندهای تولیدات لباس، کفش و کیف همگی حجم بالایی از زبالههارا تشکیل میدهند و پیدا کردن راهی برای استفادهی مفید از آنها میتواند به خودی خود تجارتی بزرگ و درآمدزا باشد.
در این مطلب به سراغ راههایی میرویم که تولید کنندگان برای استفاده از پسماندها و و ضایعات انتخاب کردهاند. راههایی بهجز آلودهکردن زمین!
ضایعات تولید در دنیای مد و فشن چیست؟
ضایعاتی که با نساجیها مبادله میشود:
نمونههایی که از نساجیها برای انتخاب پارچه به کارخانهها و تولیدکنندگان فرستاده میشوند؛ معمولا مجموعهای از تمامی پارچهها در ابعاد کوچک است. این مجموعهها در اکثر مواقع بیاستفاده در کارخانهها باقی میماند و اگر مقدار و تعداد این مجموعهها را محاسبه کنیم، سالیانه میزان زیادی از این پارچههای کوچک در این مجموعهها بدون استفاده باقی میمانند.
آخر طاقهها:
هر چقدر که برشکار ما حرفهای باشد، بازهم مقداری از پارچهها در آخر طاقه باقی میماند، این پارچهها قابلیت استفاده و برش را ندارند؛ یعنی با توجه به الگوها قابل استفاده نیستند.
تیکههای اضافی از دوخت یا برش :
هنگام دوخت و هنگام برش میزان زیادی از پارچهها به صورت مازاد باقی میماند، این پارچهها معمولا در ابعاد کوچک در راه یا بیراه پارچه هستند.
ابعاد این تکه پارچهها بسیار کوچک و در اندازههای غیر معمول است.
نمونهی پارچه در نساجیها:
نساجیها ابتدا یک پارچه را در متراژ کم تولید میکنند و سپس آنرا به تولید انبوه میرسانند. این پارچههای نمونه معمولا به صورت ضایعات در کارخانهها باقی میماند.
پارچههای خراب شده:
بعضی از پارچهها یا در بافت یا در طرح دچار مشکل میشوند. این پارچهها در بعضی موارد به صورت تکهای و در بعضی موارد در طاقهها میمانند. اگر تکهای باشند معمولا در نساجیها باقی میمانند، اگر در طاقه باشند با قیمت پایینتری به تولید کننده فروخته میشوند، اما همچنان غیرقابل استفاده هستند.
لباسهای نمونه:
همیشه نمونهی اولیهای از طرح طراحی شده تولید میشود و ایرادات الگویی، دوختی و یا نوع پارچه روی آن اصلاح میشود. این لباسها نمونهی آخر طرح نیستند و معمولا بی استفاده میمانند.
لباسهای فروخته نشده:
لباسهایی که کامل شدهاند یا ناکامل هستند؛ اما فروخته نشدهاند و باقی ماندهاند. این لباسها اگر خوش شانس نباشند؛ باقی میمانند یا از فصل فروش آنها میگذرد یا از مد میافتند و دیگر طرفداری ندارند.
اینها انواع مختلفی از پسماندهای تولید شده در کارخانجات نساجی و پوشاک بود. تولید کنندگان راههای مختلفی برای استفادهی مفید از این پسماندها دارند در ادامه بعضی از آنها را با هم بررسی میکنیم.
گلیم بافی با بافت ضایعات تولید
یکی از راههای استفاده از تکه پارچههای اضافه مانده از برش و دوخت لباسها ساخت نوعی گلیم است. این گلیمها از در هم تنیدن ابعاد مختلفی از پارچهها در رنگهای مختلف ساخته میشوند.
پس تکه پارچههای اضافی از دوخت و برش، متریال مناسبی برای بافت این گلیمهاست. به دلیل نوع بافت معمولا این گلیمها دو رو هستند و ماندگاری بسیار بالایی دارند.
تمام انواع پارچهها برای بافت این گلیمها استفاده میشوند و کاملا بازیافت میشوند.
بازیافت تولید در صنعت مبلسازی:
برای ساخت بعضی از انواع مبلها و در بعضی از قسمتهای آنها از تکه پارچهها استفاده میشود. تکه پارچههایی که چون دیده نمیشوند رنگ، اندازه و جنس آنها اهمیتی ندارد.
پس، از تمام انواع پسماندهای دوخت و برش برای مبلسازی هم میتوان استفاده کرد و کاملا آنها را بازیافت کرد.
قسمتهایی از این مبلها با این تکه پارچهها پر میشوند.
قاب سازی:
انواع جدیدی از قاب عکسها و تابلوها از پسماند پارچهها قابل تولید هستند. این تابلوهای خلاقانه میتوانند در رنگهای مختلفی تولید شوند و جنس پارچهها نیز در آنها اهمیتی ندارد.
این کار میتواند برای افراد زیادی شغل ایجاد کند و کاری است که میتوان آن را در منزل نیز انجام داد. خلاقیت میتواند از این ایدهی بظاهر ساده یک تجارت بسیار موفق بسازد.
پشتکار راه پیشرفت تمام ایدههاست.
تکه دوزی:
با پارچههایی که اندازههای معقولی داشته باشند میتوان تکه دوزی کرد و کالاهای متفاوتی را تولید کرد.
روتختی، پرده و حتی بعضی از لباسها را میتوان با پارچههای تکه دوزی شده از ضایعات کارخانجات تولید کرد.
برند دیور هم در کالکشن پاییز و زمستان 2018 و 2019 لباسها و کفشهای تکه دوزی شدهی زیبایی را طراحی و اجرا کرده است.
چه راههایی برای کم کردن این پسماندها وجود دارد؟
تولیدکنندگان:
نرم افزارهای طراحی الگو:
تولیدکنندگان میتوانند با استفاده از نرمافزاهای الگوکشی تا حد زیادی میزان دور ریز پارچه را کم کنند. این نرمافزارها با پیشبینی محل دقیق قرارگیری الگو هنگام برش پارچه میتوانند بهترین محل را برای قرارگیری الگو انتخاب کنند.
خرید حضوری پارچه:
تولیدکنندگان با خرید حضوری پارچهها میتوانند سهم بسزایی در کمتر تولید شدن پارچههای مازاد داشته باشند. با اینکار مجموعههایی که از طرف نساجیها و پارچه فروشها برای تولیدکنندگان فرستاده میشد، حذف و از هدر رفتن آن پارچهها جلوگیری میشود.
مصرف کنندگان
خرید کالاهای باکیفیت:
مصرف کنندگان با خرید کالاهای باکیفیت میتوانند از خراب شدن سریع لباسهایشان جلوگیری کنند با اینکار علاوه بر کم شدن زبالههای حاصل از پوشاک تقاضا برای تولید هم کم میشود.
یک ضربالمثل قدیمی میگوید هنوز آنقدر پولدار نشدهام که لباس ارزان بخرم.
خرید کالاهای دست دوم:
نگاه ما به لباسهای دست دوم بسیار بدبینانه است اما در بسیاری از نقاط جهان این جریان موضوعی پیش پا افتاده است؛ که شما لباسهایی که دوست ندارید را بفروشید و از لباسهایی که دیگران آنها را دوست ندارند استفاده کنید. این کار میزان دورریز کالاهای تولید شده را کم میکند و با گردش کالا میان مشتری ها تقاضای کالای ارزان و بیکیفیت هم پایین میآید.
از لباسهای کهنه استفادهی خلاقانه بکنید:
لباسهای کهنهی خودتان را خودتان بازیافت کنید.
در بالا راههایی برای ساخت کالاهای خلاقانه با استفاده از لباسها و تکه پارچه ها قرار دادیم با استفاده از آنها میتوانید از دور ریخته شدن پارچهای که میزان زیادی آب و انرژی برای تولیدش مصرف شده است، جلوگیری کنید.
صنعت مد در حال حاضر از پرمصرف ترین تجارت های دنیاست. این صنعت منابع زیادی را مصرف می کند و آلودگیهای زیادی را بجای میگذارد پس با مصرف حداکثری تولیدات آن میتوانیم از هدر رفت بیهودهی انرژی ها جلوگیری کرده باشیم.
شما برای نگهداری از کرهی زمین چه میکنید؟
5 پاسخ
سایت شما عالی هستش
امیدوارم موفق باشید
سلام وقتتون بنده مقداری پسماند پارچه دارم چطوری میتونمبفروشم
سلام وقتتون بخیر
برای فروش پسماند پارچه میتونید به کارگاههای تولید مبل، چاپ و…. مراجعه کنید.
همچنین با سرچ در گوگل سایتهای خرید پسماند پارچه رو پیدا خواهید کرد.
بازیافت پارچه کاره خوبیه وظرفیت زیادی برای استفاده دوباره داره ، خوبه که در کشور ما هم انجام بشه ، هرچند که در کل کشور بازیافت نمی کنند
راحت ترین راه بازیافت پارچه اینه که به شکل الیاف درش بیارن و داخل بتن بریزن یا داخل سیمان بریزن
همینجوری هم با رشته رشته کردن می شه ریخت