پنجشنبه 20 تیرماه در یکی از گرمترین روزهای تابستان 98 ، در سینمای خاطره انگیز آستارای تجریش روز فشن از هفته هنرهای دیجیتال مدرسه تخصصی هنر و دیزاین اینورس برگزار شد. روز فشن در واقع هفتمین روز از هفته هنرهای دیجیتال در فاصله زمانی 14-21 تیر ماه بود؛
هفته هنرهای دیجیتال مدرسه اینورس به همت این مدرسه و برای سومین سال متوالی است که با بررسی موضوعاتی مانند عکاسی، تبلیغات، هنرهای دیجیتال، گیم و … در قالب کارگاه های یک روزه و با موضوعاتی کاملا اختصاصی برگزار می شود .
جعفر شریعت و بوریس بیژن صابری
برنامه با سخنرانی جعفر شریعت و با موضوع نقد و بررسی تخصصی کالکشن پاییز و زمستان 2019 بوریس بیژن صابری آغاز شد. بخش اول کارگاه با توضیح جعفر شریعت در زمینه پیشینه فعالیت های بوریس صابری و حضور تاثیر گذار او در زمینه مد و فشن و با پخش فیلمی از کت واک 22 قطعه ای لباس های مردانه او آغاز شد. بی زمانی، انسان گرایانه بودن، برگرفته از آثار معماری و کاربردی بودن مهم ترین ویژگی های استایل این مجموعه لباس های مردانه کالکشن پاییز و زمستان بوریس بیژن صابری بودند.
با پخش اسلایدهای مختلف از تک تک طرح ها و با معرفی منابع سه گانه الهام( Inspiration ) برای خلق این کالکشن خاص؛ معماری بروتالیسم، لباس خاص معدن کاران و بیماری تشخیص رنگ ها با عنوان ACHROMATOPSIA در قالب مود برد کار هر سه جداگانه نمایش داده شدند.
هم چنین با بیان تفاوت های کپسول کالکشن و کالکشن، مراحل مختلف طراحی و ایده پردازی، استفاده از رنگ ها برای شکل و طرح سیلوئت های ذهنی های طراح، شریعت به جمع بندی سخنانش در مور این مجموعه پرداخت.
آستین و طوفان بهادر ادب
سخنران بخش دوم و در پنل زمانی سی دقیقه ای، بهادر ادب هم بنیان گذار سایت آستین بود. وی با بیان اینکه ایده وی برای راه اندازی آستین این بوده که همیشه دوست داشته لباس های ایرانی بپوشد و جایی برای خرید آنلاین این نوع لباس ها پیدا نمیکرده است ادامه داد از نظر حساب کتاب منطقی و مطرح کردن بیزنس پلن کار تمامی کسانی که سه سال پیش با آن ها مشورت کرده بودیم، سعی در منصرف کردن ما از ادامه کار داشتند، ولی ما کار را آغاز کردیم. وجود بازار خرید آنلاین نیم درصد در ایران و در مقایسه این مقدار با 16 درصد ترکیه و 32 درصد اروپا یکی از دلایل قطعی شدن تصمیم ادب به راه اندازی این کسب و کار آنلاین بوده است.
به گفته ادب، او و تیم کاری آستین در طی سه سال گذشته دوسال صرف جا اندازی مفهوم برندینگ سایت کرده اند و در این مدت با دو چالش اساسی مواجه بوده اند؛ اولی خرید آنلاین با استفاده از رمز دوم – به جای خرید به شیوه اینستاگرامی و کارت به کارت – و دیگری مساله تولید لیمیتد ادیشن طراحان و مسائل عرضه این نوع لباس در فروش آنلاین .
جمع بندی سخنرانی کوتاه ولی جاندار و پر از نکته بهادر ادب بررسی مفاهیم مرتبط با برندینگ و شیوه های صحیح جا اندازی این مساله مهم در ذهن مخاطب بود .
طراحی کالکشن بر اساس یک ایده خلاقانه؛ آنچه در بازار وجود ندارد
سومین سخنران تارا پرورش بود و با مطرح کردن این موضوع که در حال حاضر طراحی های بازار پسند بازار را پرکرده اند گفت که جای خالی بازار متعلق به طراحی های مفهومی است.
از نقطه نظر پرورش، هر چیزی در هر جایی می تواند منبع الهام ایده برای طراح باشد. فقط کافیست ترندها با ایده اصلی کالکشنی که هر طراحی در ذهن دارد به شیوه ای هنرمندانه تلفیق شود. نحوه طراحی مود برد برای ایده ها، آنالیز طراحی ها و در نظر گرفتن کانسپ کلی کالکشن و در نهایت بسط و گسترش ایده و تولید نکات دیگری بودند که تارا پرورش در مورد آن ها صحبت کرد.
در نهایت با پخش کت واک اخیر ریزورت دیورDior در مراکش ، این کالکشن را نمونه بی نظیری از تلفیق درست ایده و نحوه ارائه آن دانست.
فقط زیبایی لباس مهم نیست
فرایافت در مد موضوع بعدی کارگاه بود که مهر آرا مولوی در مورد آن صحبت کرد . وی با تعریف فرایافت در صنعت مد و بیان این مساله که فرایافت چه طور میتواند از ضایعات پیش و پس از تولید و یا ترکیبی از هر دو ساخته شود توضیحات مفیدی ارائه کرد . تفاوت فرا یافت Upcycling با بازیافت Recycling بنا به نقل از فیلسوف آلمانی این نکته است که بازیافت همه چیز را تخریب کرده و اررزش آن را پایین می آورد ولی فرایافت ارزش آن چیز را بالا می برد . ارائه فیلم های کوتاه و جذاب از فعالان مساله فرایافت در صنعت مد در دنیا با توجه به اینکه این صنعت پس از نفت ، دومین صنعت آلوده زمین است ، به درک و اهمیت بیشتر این بخش از سمینار بسیار کمک کرده بود. Trmtab ,Bottletop و Zero Waste Daniel سه نمونه از برندهای فعال فرایافتی در حوزه مد بودند که در قالب تیزرهای کوتاه معرفی شدند.
بخش جذاب دیگر ارائه او نمایش بخش هایی از کار اختصاصی مهر آرا مولوی در کت واک 2014 مرسدس بنز با لباس های نظامیان سراسر جهان بود. مولوی سخنانش را با بیان این نکته به پایان برد که فقط تولید محصول و لباس زیبا کافی نیست و با توجه به آینده جهان بهتر است به این فکر کنید چه طور این لباس چه طور بر روی زمینی که روی آن زندگی میکنیم تاثیر میگذارد.
شوک امیر حسین مهدی زاده
موضوع سخنرانی بعدی، Deconstruction in fashion بود که با حضور امیر حسین مهدی زاده روی صحنه همراه با یک کت مردانه کلاسیک، یک چرخ خیاطی و سوال در مورد ذات زیبایی آغاز شد. این کت مردانه که به عنوان سمبل و نماد زیبایی مطرح شد چند دقیقه بعد و همزمان با صحبت های مهدی زاده با قیچی بریده و چند تکه شد. به گفته وی Deconstruction زیبایی را ابتدا آنچه کلاسیک است فهم میکند و سپس آن را به چالش می کشد و در نهایت و دوباره سعی در بازساخت آن می نماید. در ادامه هم چنان با ادامه پرسش در مورد مفهوم زیبایی و صحبت در مورد پیشگامان این حوزه از سال 1960 میلادی و تاثیری که جنگ جهانی دوم بر عملکرد هنرمندان داشته از افرادی مانند یاماموتو ( Yamamoto) ، مارجلا (Margiela) و حسین چالاییان به عنوان تاثیر گذاران این حوزه نام برد.
در ادامه کار بریدن و دوختن کت، مهدی زاده کت کلاسیک مردانه ابتدای سخنرانیش را به کتی زنانه تبدیل کرد و گفت شکستن ساختارها و به چالش کشیدن آن چه که در ذهن دارید، یکی از زیباترین کارهایی است که طراحان Deconstruction آن را انجام میدهند.
در پایان و با پاسخ به پرسش های شرکت کنندگان این بخش سخنرانی نیز به پایان رسید.
روح اصالت در کفش
آخرین سخنران روز فشن مدرسه اینورس، محمد حسن خالصی بود که در مورد اصالت و تفاوت آن با قدمت صحبت هایش را آغاز کرد. به گفته وی اصالت شامل زمان نیست و با قدیمی بودن و قدمت داشتن فرق میکند. سپس ویژگی یک دیزاینر را پاسخ به چراها و نیازها دانست و گیوه را یک نمونه اصیل در پاسخ به نیازها دانست.
در ادامه صحبت ها، با معرفی انواع قالب کفش، شناخت انواع فرم پا و انواع کفش، اصلی ترین کاربرد کفش را راحتی پا دانست.
خالصی سخنانش را با این نکته به پایان برد که اصالت یک محصول به نه برند و نه به متریال خوب است؛ بلکه بستگی به پاسخدهی به نیاز بشر دارد.
روز هفتم هفته هنرهای دیجیتال در ساعت 6 عصر و با بدرقه مسئول همایش های اینورس و با آرزوی ملاقات تک تک شرکت کنندگان در سال آینده پایان یافت.
اعتبار همه عکس ها از سایت مدرسه اینورس است.