برند های پوشاک ایرانی در حال گسترشاند و هر کدام داستان و ماجرایی در پیدایش و شکل گیری دارند؛ در این مطلب به داستان برند مل اند موژ می پردازیم.
تجربه بالاتر از علم است
ابوعلی سینا
انتخاب شغل و مسیر کار میتواند درست یا غلط باشد؛ تعیین شغل مناسب و متناسب با استعداد فردی یک هنر است. بهره بردن از تجربه هاي ديگران ميتواند به گزينش راه درست کمک کند.
در ادامه مطلب قبل، با یکی از جوانان کار آفرین که در حیطه طراحی لباس فعالیت میکند، گفتمانی داریم. امیدواریم از تجربیاتشان استفاده کنید. با ما همراه باشید.
آشنایی با صاحب برند مل اند موژ
لطفا خودتان را برای مخاطبین ما معرفی کنید:
“موژان حجارزاده هستم. دیپلم گرافیک دارم و در مقطع کارشناسی، رشته طراحی لباس را انتخاب کردم. پس از فارغ التحصیلی دوره های مدیریتی MBA دانشگاه تهران را گذراندم. “
از چه زمانی شروع به کار کردید؟
” من قبل از ورودم به دانشگاه مشغول به کار شدم. در واقع تلاش میکردم که در بیزینس پدرم، کسب مهارت کنم و از تجربیات پدرم استفاده کنم.
من همیشه بر این باور بودهام که ره صد ساله را نمیشود یک شب طی کرد. برای بدست آوردن توانمندی در یک شغل نیاز است پله پله آن شغل را طی کرد .”
شغل پدرتون مرتبط به رشته و علاقتون بود؟
” بله. پدرم 30 سال وارد کنندهی پوشاک خارجی به ایران بودند و من از نوجوانی در فروشگاهای پدرم کسب تجربه کردم . ”
کار انفرادی یا گروهی؟ مسئله این است…
از چه زمانی به شکل مستقل شروع به کار کردید؟
” از ترم دوم دانشگاه، همراه با همکلاسی هایم، شروع کردم. در واقع با طراحی کالکشنهای فصلی و ارائه مانتوهایی که در غالب شو به نمایش در میآ مدند، فعالیت من در زمینهی طراحی لباس شروع شد. اسم شو اولم اورمک بود؛ اسم شو دومم بلانش بود و شو سوم مانتوهایم به اسم مل اند موژ بود و به دلیل اینکه استقبال چشمگیری از انها نشد دیگه از برگزاری شو منصرف شدم.”
یعنی از رشتتون دلسرد شدید؟
” نه به هیچ وجهه. من مجددا وارد بیزینس پدرم شدم و در آن مقطع زمان، پدرم صاحب یک مولتی برند کفش بودند. در واقع از برندهای مختلف کفشهایی را وارد میکردیم که در یک مکان در کنار هم به مشتری عرضه میشد. 3 تا شعبه داشتند و من مدیریت و هماهنگی بین این 3 شعبه رو بر عهده داشتم.
ولی متاسفانه در سالهای اخیر به دلیل مشکلات وارداتی و اینکه محصول با تاخیر به فروشگاهها میرسید مجبور به تعطیل کردن هر 3 شعبه شدیم. البته مجددا برند مل اند موژ را با یک رویکرد جدید راه اندازی کردیم.”
علم بهتر است یا ثروت؟! برای برند سازی هر دو!
با توجه به مدرک تحصیلیتان آیا داشتن مدرک آکادمیک رشته طراحی لباس برایتان مفید بوده است؟
” مسلما گذراندن دوره 4 سالهی طراحی لباس در دانشگاه به من کمک فراوانی کرد. اما لازمهی ورود به کار، فقط داشتن مدرک تحصیلی نیست.
با وجود نقطه ضعفهایی که ما در سیستم آموزشیمان مخصوصا در رشتهی طراحی لباس داریم؛ با اکتفا بر علم دانشگاهی نمیشود وارد بازار کار شد.
مثلا الگوسازیهایی که در دانشگاه به ما آموزش دادهاند قابلیت صنعتی کردن ندارند.
همچنین شاخههای طراحی لباس مثل پوشاک آقایان آموزش داده نمیشود. و حتما بعد از گذراندن دوره اکادمیک، برای وارد شدن به شاخهی خاص، نیاز به گذراندن دوره تخصصی تر داریم.”
از نظر شما برای ورود به بازار طراحی لباس، چقدر سرمایه لازم است؟
” خوب بستگی دارد به اشل کاری که قرار است راه اندازی شود. به هر حال برای تبدیل یک ایده به لباسی که قرار است پوشیده شود، حتی اگر شما مهارت اجرا صفر تا صد لباس را هم داشته باشید، نیاز به سرمایه اولیه برای تهیهی متریال مناسب و وسایل مرتب به کار مثل چرخ خیاطی، اتو و … دارید.
به طبع اگر وسعت کاری وسیعتر باشد نیاز به سرمایه، بیشتر است.
اما توصیه من به کسانی که قصد ورود برای اولین بار به بازار طراحی لباس را دارند این است که بدون سرمایه مالی وارد این حیطه شوند و اول کسب تجربه کنند.
این روش فقط به شکل کارآموزی در کنار خبرگان این صنعت فراهم میشود. حتی میتوانند به عنوان طراح مشغول به کار شوند و در کنار کسب درآمد، مهارت و تجربه های مورد نیاز را به دست آورند.”
اقیانوس قرمز مزون داری
با توجه روز افزون مزونهای لباس مخصوصا مانتو، نظر شما در مورد فعالیت در این حوزه چیست؟
“چیزی که اول از همه باید بگوییم این است که در صنعتهایی که رقابت بسیار شدید است تنها برندهایی که اصول بیزینسی را از همه جوانب رعایت کردهاند، میتوانند ادامه به کار دهند. بر خلاف تصور برخی از هموطنانمان که میگویند مارکت ایران مخصوصا در لباس جایی برای اعتبار و پیشرفت ندارد؛ باید بگویم به دلیل مشکلات وارداتی، الان بهترین زمان برای تولید است.
نکته هوشمندانهای که باید توجه داشته باشیم این است که در صنعت لباس ایران خلل و نقاط ضعفی وجود دارد.
اگر با دید باز بازار کارمان را بررسی کنیم به راحتی میتوانیم تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم.
مثلا وقتی برند مل اند موژ را مجددا راه اندازی کردیم سبد محصولات را به سمت کالاهای کژوال و اسپرت بردیم. به دلیل اینکه در ایران تولید لباس های ورزشی و اسپرت محدود است.
اما اگر در زمینه تولید همان مانتو که بازار رقابتی سختی دارد خلاقیت و نوآوری به خرج دهید باز هم امکان موفق شدن وجود دارد.”
اینستاگرام هر برند یک ویترین زیبا
از دیدگاه شما اینستاگرام چقدر بر این موضوع تاثیر گذاشته که افرادی بدون دانش و مهارت لازم، طراحی لباس را به عنوان شغلشان انتخاب کنند؟
” خیلی زیاد! به دلیل اینکه اینستاگرام یک ویترین زیباست. مخصوصا الان که بلاگرها در دید مردم پررنگ تر جلوه میکنند.
در واقع شما شاهد زندگی یا کاری هستین که فقط خوبیها و زیباییهایش را به شما نشان میدهد.
در اینستاگرام هیچ بیزینسی از خطرات و ضررهایش در پیج کاریش حرفی نمیزند.
از طرف دیگر طراحی لباس از دید عوام شغلیست که نیاز به مهارت و تخصص خاصی ندارد.
آنها فکر میکنند با خرید دو متر پارچه و تلفیق چند طرح مانتو که در اینستاگرام دیده اند و سفارش کار به خیاط میتوانند کسب و کار خودشان را راه اندازی کنند.
به همین دلیل اینستاگرام در به وجود آمدن تعداد فراوانی از مزونها، تاثیر زیادی داشته است . که اغلب با شکست های بدی هم مواجه میشوند .”
حرف پایانی
توصیه شما به کسانی که تصمیم دارند رشته طراحی لباس را در دانشگاه دنبال کنند وافرادی که وارد این عرصه شوند، چیست؟
” از نظر من، اولین آیتم در انتخاب هر رشته ای، علاقه است. همین علاقه موجب به وجود آمدن پشتکار در افراد میشود.
با وجود ضعفهایی که در سیستم آموزشی داریم فقط به گذراندن دوره آکادمیک نباید اکتفا کرد و بعد از دانشگاه با توجه به شاخهی مورد علاقه، دوره های تخصصی را باید طی کرد.
ورود به بازار کار مستلزم داشتن مهارت و تخصص مرتبط به رشته طراحی لباس است و این مهارت صرفا در دانشگاه به دست نمیآید.
البته این را هم بگویم از دید من رفتن به دانشگاه و انتخاب این رشته برای گام اول بسیار خوب است.
به این دلیل که در محیط آکادمیک قرار گرفتن و در بین جمع طراحان لباس در آینده کاری خیلی مفید است و موجب ایده گرفتن میشود. و در اخر بگویم دانستن علم مدیریتی برای شروع هر کاری بسیار ضروری و مفید است.”
به امید روزی که متخصصان رشتهی طراحی لباس در این مرز وبوم در جایگاه واقعی خودشان باشند. امیدواریم این مطلب برایتان مفید بوده باشد و از تجربیات فعالان این عرصه بهره برده باشید.
2 پاسخ
سلام . من تازه با این برند آشنا شدم وچند وقتی هست که از البسه مردانه شما استفاده میکنم انتقاد من به رنگ چشم لوگو رو البسه میباشد که در تمام رتگهای لباسه به یگ رنگ میباشد آنهم زرد رنگ ،که درست است که با بعضی از رنگها همخوانی دارد ولی به خیلی از رنگها نمیخوره به نظر من بررسی شود تا رنگها با هم ست شود ،امیدوارم کیفیت اجناس شما انقدر خوب باشه که باز هم بتونم از البسه شماخریداری و استفاده کنم ، ممنون از شما
من دیروز از مل اندموژ یه کوله پشتی و یه کفش ورزشی خریدم میدونید چی باعث غرورم شد آخر فاکتور نوشته بود با افتخار تولید ایران خیلی خوشحالم از نیرو جوان ایرانی حمایت کردم حتی کوچیک